Om Kårböle

Till Kårbölebygden räknas Kårböle samt de mindre byarna Karlstrand, Kårböleskog och Ängra. Vi är med våra ca 100 invånare en liten del av Ljusdals kommun i nordvästra hörnet av landskapet Hälsingland. 

 

Visserligen tillhör vi glesbygden men Kårböle expanderar. Under de senaste åren har ett 30-tal personer flyttat hit. Här talas mer än 10 olika språk!

 
Genom landskapet slingrar tre pulsådror: Ljusnan, riksväg 84 och Pilgrimsleden (Helgonleden). Vi är alltså långt ifrån avskurna från omvärlden.Tvärtom – under ett år passerar omkring en miljon resenärer Kårböle, flera av dem på väg till eller från fjällvärlden.

 

Många tar paus för att äta på Wärdshuset Pilgrimen, andra stannar och aktiverar sig med fiske, kanoting eller vandringar.


Kårböle bjuder också sina besökare på en rad sevärdheter där Kårböle stavkyrka, Kårböle Skans, Sveriges Mitt, Wärdshuset Pilgrimen, Smedjan och Kvarnen endast är några.

  


 

Bildbeskrivning

Kårböle lockar också med ett rikt vildmarksliv med älg, björn, varg, råddjur och lo i de vackra bärrika skogarna, bäver och ädelfisk i våra sjöar och vattendrag och fåglar som örn, trana, gås, svan och småfåglar i den friska luften.

På vintern kan du njuta i de vackra skid- och skoterspåren. 

 

I den lilla byn är förutom Byalaget inte mindre än fem föreningar aktiva. Varje år anordnas Skansens Dag den 6 juni där alla föreningarna är medarrangörer. Sommartid välkomnar Bystugan med sommarcafé med härligt hembakat fikabröd och loppis på gården.

 

Bildbeskrivning

Läs mer om Kårböle i de tre Kårböleböckerna

Kårböleböckerna finns att köpa på:

 

Wärdshuset Pilgrimen 0651-80002

Kårböle Bystuga 070-204 03 53

Skansens småstugor 070-366 22 15

WildlifeSweden Camp Ängra 073-353 65 01

  

 

Bildbeskrivning